Monsén Arkitekter lanserar banbrytande metod för att skriva ut och återskapa byggnadsdelar

Monsén Arkitekter har utvecklat en helt ny metod, ROP (Rapid Ornament Production), för att skapa hantverksdetaljer på byggnader. Metoden innebär att man använder en laserskanner för att ta en digital avbildning av t.ex. ett ornament på en byggnad.

I en särskild 3d-skrivare skriver man antingen direkt ut en negativ form för gjutning som är identiskt med ornamentet, eller en byggnadsdetalj direkt i önskat material. Metoden gör att arkitekter själva kan skapa eller reparera detaljer direkt i datorn i stället för på arbetsbänken.

– Branschen har börjat använda 3d-teknik men det är fortfarande i mycket liten skala och alldeles för krångligt. Det som gör vår metod banbrytande är att vi kombinerar teknik så att flera arbetskrävande moment kan strykas och att färdigt resultat kan användas inom några timmar, berättar Daniel Monsén, vd på Monsén Arkitekter.

Med den nya ROP-metoden blir det billigare och enklare att skapa arkitekturdetaljer på nya byggnader men den kan också användas för att restaurera och bevara äldre byggnation.

– Jag är förvånad över att inte fler gamla byggnader skannas in med 3d-teknik i dag. Det är en betydligt effektivare och mer exakt metod att bevara historisk arkitektur än att bara nöja sig med att rita av en byggnad på papper, säger Daniel Monsén.

Tekniken fungerar genom att skannern skickar ut en laserstråle som mäter avståndet till huset i en punkt. Genom att sedan rotera i 360 grader och skicka ut miljontals mätpunkter skapas en tredimensionell avbildning av byggnaden med en noggrannhet ned till några millimeter. Det färdiga resultatet är ett exakt punktmoln med miljarder mätpunkter som kan användas i olika syften.

Monsén Arkitekter samarbetar med två andra företag för att genomföra projekten – Solidmakarna som har 3d-skrivarna och Simpleworks AB som sköter skanningen.

– Beroende på vilken typ av resultat eller detalj vi vill ha så använder vi olika typer av metoder och 3d-skrivare som skriver ut i olika hastigheter och material t.ex. plast, stål, trämassa eller salt, berättar Daniel.

På Monsén Arkitekter är man övertygade om den extremt avskalade stil som dominerat arkitekturen under senare år har skapat ett sug efter något nytt.

– Jag spår att nästa trend kommer att vara en fusion mellan supermodernism och DIY-dekorativa element. På Monsén kallar vi det för SUPER DECO. En stil med mer liv och karaktär och där byggnader berättar en historia för sin betraktare, avslutar Daniel.

Redan i början av nästa år räknar byrån med att kunna visa upp de första byggnaderna där ROP-metoden använts.

Kontakt:
Daniel Monsén, vd
073-50 66 857
daniel@monsenarkitekter.se

Om Monsén Arkitekter
Vi är en arkitektbyrå med fokus på innovation som grundades av Daniel Monsén år 1998. Våra rötter finns i parametrisk design (en kombination av matematiskt tänkande, digitala verktyg och design) och BIM (building information modeling). I dag arbetar vi för att få tillbaka konstdetaljer och tidigare designtänkande i den samtida arkitekturen. Det gör vi med övertygelsen att alla byggnader behöver förmedla sin egen historia och att arkitekturen måste hitta tillbaka till berättandet.